Flytta in

Här har vi samlat de viktigaste sakerna som du behöver tänka på när du ska flytta in i din bostad.

Kontraktet

Ditt exemplar av hyreskontraktet är en värdehandling. Var rädd om det och förvara det på ett säkert ställe.

Inflyttningsdag

De allra flesta kontrakt skrivs från och med den 1:a i en månad, vilket innebär att du kan flytta in tidigast klockan 12.00 den dagen. Om ditt kontrakt börjar gälla en röd dag (lördag, söndag, helgdag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton) gäller, enligt hyreslagen, första vardagen därefter kl. 12.00 som inflyttningstidpunkt.

Nycklar

När du flyttar in i din lägenhet kvitterar du ut nycklar till lägenhetens lås. Du får dessutom en nyckel som går till tvättstuga, soprum och andra gemensamma utrymmen. Det är viktigt att du har med kontraktet på lägenheten eller garaget och en legitimation. Nycklarna lämnas ut till dig som kontraktsinnehavare. Om du inte själv har möjlighet att hämta nycklarna, måste den som kommer i ditt ställe ha fullmakt och legitimation.

Om det finns ett extralås som installerats av tidigare hyresgäst har fastighetsägaren inget ansvar att tillhandahålla nyckel till detta. Men självklart lämnar vi den till dig om vi fått den från den föregående hyresgästen. Vill du som ny hyresgäst ha ett nytt lås eller en ny nyckel bekostar du detta själv. Hör av dig till oss i så fall.

Adressändring

Tänk på att anmäla ny adress i god tid för att din post ska komma rätt. Du gör det enklast på www.adressandring.se eller på telefon 020-97 98 99. Då nås de flesta myndigheter av ändringen: Skattemyndigheten, Folkbokföringen, CSN, Försäkringskassan, Bil- och körkortsregistret samt SPAR (Statens Person- och Adressregister). Här kan du även beställa eftersändning av posten.

När det gäller dina kontakter med övriga organisationer eller företag behöver du själv anmäla ny adress. Det är t ex banker, försäkringsbolag, föreningar, telefon och TV-operatör och tidningar.

Teckna hemförsäkring

En hemförsäkring för din nya bostad är nödvändig. Dels för att skydda din egen egendom men också för att du kan bli ersättningsskyldig om t.ex. ditt akvarium eller din tvättmaskin börjar läcka och vattnet skadar fastigheten eller grannens egendom.

När du flyttar är det ett bra tillfälle att se över försäkringen så att du har ett bra skydd ifall olyckan skulle vara framme. En bra tumregel är att värdera hela bohaget som om allt försvann och man behöver köpa nytt. Glöm inte de saker du förvarar i källar- och vindsförråd.

Internet

Du som hyresgäst tecknar själv internetleverantör hos valfri leverantör.

Telefon

Du som hyresgäst tecknar själv telefonabonnemang hos valfri leverantör. När du flyttar in och beställer flyttning eller ett nytt abonnemang underlättar det ofta om du har tillgång till den förra hyresgästens telefonnummer.

El

Abonnemang för hushållsel tecknas av dig som hyresgäst hos valfri leverantör. Däremot äger en viss operatör elnätet och du får därför betala en nätavgift till denne. Det betyder att om du väljer någon annan elleverantör kommer du att få två räkningar avseende ditt elabonnemang, en för nätavgiften och en för elkostnaden.

TV-licens

Du anmäler själv ditt TV-innehav hos www.radiotjanst.se.

Kabel-TV

I våra lägenheter ingår det kabel-TV i hyran.

 

Copyright © All right reserved. | Theme: Business Click by eVisionThemes