Flytta ut

Här har vi samlat de viktigaste sakerna att tänka på när du ska flytta från din lägenhet.

Säg upp din bostad i tid

Uppsägningstiden är tre månader och börjar vid månadsskiftet efter det att vi har fått uppsägningen. Det betyder att om du t ex säger upp din lägenhet den 15 februari är du betalningsskyldig till den sista maj, dvs tre hela kalendermånader.
Du måste alltid säga upp ditt hyreskontrakt skriftligt. Du kan gärna även maila uppsägningen till vår kundtjänst men vi vill att du skickar originalet till oss per post. Använd uppsägningsblanketten här nedan. Om du skriver uppsägningen själv (utan blankett) måste du uppge namn, adress, lägenhetsnummer samt datumet för avflyttning, datum och namnunderskrift. Du får en bekräftelse på att vi mottagit din uppsägning.

Uppsägningsblankett

Checklista utflytt hyresgäst

Uthyrning i andra hand

I vissa speciella fall har du rätt att hyra ut din lägenhet i andra hand. Det kan vara att du ska arbeta eller studera på annan ort eller om du vill pröva att sammanbo med någon. För att få hyra ut lägenheten behöver du vårt tillstånd. Andrahandsuthyrningen är tidsbegränsad och du är fortfarande ansvarig för både lägenheten, eventuella störningar och hyresbetalningen. Personen som hyr i andra hand har inte rätt att överta kontraktet.

Parkeringsplats

Glöm inte att säga upp kontraktet på din parkeringsplats.

Lämna nycklarna

Samtliga nycklar till bostaden och tillhörande utrymmen återlämnas senast kl. 12.00 första vardagen efter det datum avtalet upphört att gälla. För att du ska slippa debiteras en avgift måste samtliga nycklar återlämnas, även eventuella extranycklar. Kontakta din bovärd för vidare instruktioner.

Adressändring

Tänk på att anmäla din nya adress i god tid för att din post ska komma rätt. Du gör det enklast på www.adressandring.se eller på telefon 020-97 98 99. Då nås de flesta myndigheter av ändringen: Skattemyndigheten, Folkbokföringen, CSN, Försäkringskassan, Bil- och körkortsregistret samt SPAR (Statens Person- och Adressregister). Här kan du också beställa eftersändning av posten. När det gäller övriga företag behöver du själv anmäla ny adress. Det är t ex banker, försäkringsbolag, föreningar, telefon- och TV-operatör och tidningar.

Säg upp dina avtal

När du flyttar måste du säga upp dina el-, internet och telefonabonnemang och/eller flytta dem till din nya adress.

Städning och besiktning

Den lägenhet du lämnar ska vara väl rengjord och tömd vid avflyttning. Glöm inte balkongen, förrådet, källaren, vinden och cykelförrådet. Vår checklista hjälper dig att inte glömma något och ger dig tips och råd för hur du ska städa effektivt. I de flesta fall besiktigar vi bostaden för att godkänna städningen och för att se att inga skador på bostaden har uppstått. Vi ser gärna att du är med på besiktningen. Glöm inte att låsa upp eventuellt extralås på besiktningsdagen. Det kan vara bra att känna till att om städningen inte godkänns vid besiktningen måste Solidahem anlita en städfirma som rengör bostaden och du som hyresgäst debiteras hela kostnaden för städningen.

Vanliga besiktningsanmärkningar

Här är en sammanställning av de vanligaste orsakerna till att en lägenhet inte godkänns vid en besiktning:

  • fett- och nötningsfläckar på tapeter (oftast för att inte sänggavel använts)
  • tapet- och inredningsskador efter husdjur och ritmärken på tapeter
  • slagskador och åverkan på dörrar och garderober
  • målning på tapet ej fackmannamässigt rätt utfört
  • tapetsering ej fackmannamässigt rätt utfört
  • sprickor och emaljskador i badkar och tvättställ
  • fläckar och brännmärken på golvmattor
  • inredningsdetaljer i kyl o frys trasiga
  • sanitära skador (lukt och nikotin) efter husdjur eller rökning.
Copyright © All right reserved. | Theme: Business Click by eVisionThemes